Bravo Radio 100,2MHz - Narodna muzika

U Viminacijumu pronađena urna iz bronzanog doba

El. pošta Štampa PDF

Prilikom jedne od redovnih inspekcija na površinskom kopu Drmno, na lokalitetu “Nad Klepečkom”, otkriven je grob sa keramičkom urnom na postolju od istog materijala, koja je zatvorena zdelom.

Direktor arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać rekao je Tanjugu da grob i urna datiraju iz razvijenog bronzanog doba, odnosno iz perioda druge polovine drugog milenijuma pre nove ere.

Pražnjenjem urne u njoj je otkrivena i jedna keramička šolja.

Korać je objasnio da je urna, koja potiče iz takozvane dubovačko-žutobrdske grupe, koja se razvijala u Podunavlju tokom srednjeg i poznog bronzanog doba, pronadjena samo 100 metara od mesta gde su otkrivene kosti mamuta, dodavši da je u pitanju predmet izvanrednog kvaliteta.

”Radi se o urni koja podseća na lonac i koja je bogato ukrašena urezanim geometrijskim motivima koji su ispunjeni belom inkrustacijom”, rekao je Korać i ocenio da urna pripada jednom od najlepših primeraka kod nas.

On je ispričao da je urna visine oko 45 centimetara i da su u njoj pronadjene spaljene kosti pokojnika.

”Primerak sa takvim ukrašavanjem je izuzetno redak, a na urni se mogu videti vrlo stilizovani i interesantni crteži”, dodao je Korać.

Direktor Viminacijuma je rekao i da ubrzavaju radovi na istraživanju prostora gde su pronadjeni delovo skeleta mamuta, nalaze se nove kosti, ne samo mamuta, već i drugih sisara i trenutno je u toku obrada otkrivenih ostataka.

”Kolege iz Holandije su otišle, sada čekamo da dodju stručnjaci iz drugih institucija, tako da su mamuti jedna od stvari koja je u žiži našeg arheološkog interesovanja”, ocenio je Korać.

On je rekao da se nastavlja istraživanje rimskog amfiteatra, primetivši da se istraživanjem dobija ”jedna izvanredna slika rimskog teatra” koji je dimenzija Kombank arene.

”Rimski teatar se oslanja na gradski bedem tako da to izgleda fascinantno, a čitav niz objekata se uz njega pojavljuje. Postoji još jedan objekat koji ne možemo da definišemo - ne znamo da li se radi o još jednim termama ili se možda radi čak i o sakralnom objektu'', objasnio je Korać.

 

Posetite

AKCIJA

MARGINA

Nezgodno Brale

Nezgodno je brale ljudi dali pare a robe nema. Setio se gazda gde mu je, i koji im je.
Interes. Da je država šupak razumeo bih sto ga dajete za spricer i kavurmu, ali na vašu nesreću nije. A beše gadno, nestale donacije, dotacije ali vreme radi za vas i mi radimo za vas.Nadate se ovako ludim i drčnim opet će nam uvaliti neko moranje i nemanje a vi udarite u riku o slobodi i ugnjetavanju. Najviše sam voleo onaj deo o svetionicima,tvrdjavama,borcima kojima ako ne stigne vaša pomoć u milionima, moraće da žive kao i svi ostali od svog rada. Baš nećemo da damo. Lepo su vas doveli da vladate a vi kradete. Znam zeznuto je naći će mladje one koje jos nisu uhvaćeni u kradji. One koji veruju da su pravi samo  sunce ovog neba njima baš ne pasuje. Sunce da promene ne mogu al nebo hoće.  Srecan vam ocaj. Mada mi nikad neće biti jasno sta očekuju od ljubavi koja se parama kupuje od matore kurve. Perverzan je to svet. Jako! Prvo te uči da budes lopov  a potom od tebe očekuje da budeš svetac i pušta te niz vodu. Ko će svet da razume, E moj kume.

Ankete

Koliko je ekonomska kriza uticala na Vaš život?
 

Sponzori

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Imamo 86 gostiju na mreži

Vic dana

Još uvekDobro

 

Bio Mujo u Americi i pita ga Haso: - Kako je tamo?

- Ma pusti bolan, oni su 20 godina iza nas.

- Kako to misliš

- Ma kod njih je još uvek dobro

 

Pita mama sina: - Kako je bilo na kontrolnom? Šta ćeš dobiti?

- Dobiću neopravdani!

 

Dolazi Mujo kući kasno, legne u krevet, pa počne da se pribija uz Fatu.

- Dragi, ne mogu večeras, boli me glava.

- Šta je vama ženama danas, ko da ste se sve dogovorile?