Bravo Radio 100,2MHz - Narodna muzika

U komi većina pacijenata zaraženih virusom Zapadnog Nila

El. pošta Štampa PDF

- Većina njih je teško bolesna, u komi je i samim tim priključeni su na aparate za veštačko disanje - objašnjava dr Olga Dulović, zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Profil pacijenata koji su oboleli od groznice Zapadnog Nila, kao i onih za koje se sumnja da jesu, skoro je identičan. Izuzev jednog pacijenta koji je putovao u Grčku i Crnu Goru i jednog koji je u Srbiju došao iz Nemačke, ostali oboleli nisu išli van granica zemlje.
 
Svi pacijenti imaju više od 50 godina, žive blizu šuma i reka ili tu imaju vikendice u koje su često dolazili tokom leta.
 
Među obolelima ima stanovnika beogradskih opština Palilula, Obrenovac i Grocka koji su se zarazili boraveći u vikendicama na obalama Save i Dunava.
 
Epidemiolozi upozoravaju da su virusu najviše izloženi pecaroši.
 
Veterinarski specijalistički institut Kraljevo je na 150 zbirnih uzoraka sa beogradskih obala Save i Dunava utvrdio prisustvo virusa Zapadnog Nila kod 10 komaraca, čime je i zvanično potvrđeno da su komarci u Srbiji nosioci ovog virusa.

Domaći komarac prenosilac
Tokom šest meseci intenzivnog istraživanja i 100 dana rada na terenu, nije detektovan nijedan tigrasti komarac, već je zaključeno da su prenosioci virusa obični komarci.

- Kućni komarac je taj koji nas ugrožava, a preventivna zaštita stanovništva je ključna. To znači da treba izbegavati šetnju ujutru i uveče, kada su komarci najaktivniji i šetnju pored reka i šuma, treba nositi odeću dugih rukava i nogavica, otkrivene delove tela štititi nanošenjem repelenata (izuzev kod dece do tri godine) i postavljati mreže na prozorima i vratima - ističe prof. dr Novica Stanković sa VMA.

 

Posetite

AKCIJA

MARGINA

Nezgodno Brale

Nezgodno je brale ljudi dali pare a robe nema. Setio se gazda gde mu je, i koji im je.
Interes. Da je država šupak razumeo bih sto ga dajete za spricer i kavurmu, ali na vašu nesreću nije. A beše gadno, nestale donacije, dotacije ali vreme radi za vas i mi radimo za vas.Nadate se ovako ludim i drčnim opet će nam uvaliti neko moranje i nemanje a vi udarite u riku o slobodi i ugnjetavanju. Najviše sam voleo onaj deo o svetionicima,tvrdjavama,borcima kojima ako ne stigne vaša pomoć u milionima, moraće da žive kao i svi ostali od svog rada. Baš nećemo da damo. Lepo su vas doveli da vladate a vi kradete. Znam zeznuto je naći će mladje one koje jos nisu uhvaćeni u kradji. One koji veruju da su pravi samo  sunce ovog neba njima baš ne pasuje. Sunce da promene ne mogu al nebo hoće.  Srecan vam ocaj. Mada mi nikad neće biti jasno sta očekuju od ljubavi koja se parama kupuje od matore kurve. Perverzan je to svet. Jako! Prvo te uči da budes lopov  a potom od tebe očekuje da budeš svetac i pušta te niz vodu. Ko će svet da razume, E moj kume.

Ankete

Koliko je ekonomska kriza uticala na Vaš život?
 

Sponzori

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Imamo 92 gostiju na mreži

Vic dana

Još uvekDobro

 

Bio Mujo u Americi i pita ga Haso: - Kako je tamo?

- Ma pusti bolan, oni su 20 godina iza nas.

- Kako to misliš

- Ma kod njih je još uvek dobro

 

Pita mama sina: - Kako je bilo na kontrolnom? Šta ćeš dobiti?

- Dobiću neopravdani!

 

Dolazi Mujo kući kasno, legne u krevet, pa počne da se pribija uz Fatu.

- Dragi, ne mogu večeras, boli me glava.

- Šta je vama ženama danas, ko da ste se sve dogovorile?